Κωστής Παλαμάς

Ἡ μεγαλοσύνη τῶν ἐθνῶν δὲ μετριέται μὲ τὸ στρέμμα. Μὲ τῆς καρδιᾶς τὸ πύρωμα μετριέται καὶ τὸ αἷμα. [Κωστὴς Παλαμᾶς, με το άγγελμα της κήρυξης του πολέμου τού 1940].

Για μετάβαση στο Ιστολόγιο mantis

Για να δείτε και γενεαλογικά δένδρα των οικογενειών των Οικισμών τού τέως Δήμου Φαλάνθου, Μανταίων, Χρυσοβιτσιωτών, Λυκοχιωτών, Τσελεπακιωτών, Πιανιωτών, κ.λπ., μπορείτε να επισκεφθείτε το «αδελφό» Ιστολόγιο mantis: http://mantis-manteika-mantineias.blogspot.gr/

Μεγαλύτερες Φωτογραφίες

Για να δείτε τις φωτογραφίες σε μεγάλο μέγεθος επιλέξτε την φωτογραφία (με κλικ), και θα παρουσιασθούν εν σειρά όλες οι φωτογραφίες τής κάθε σελίδας. Για να επανέλθετε στην προηγούμενη μορφή τής σελίδας, κλείστε την εικόνα από το [X] πάνω δεξιά.

ArcadiaPortal

ArcadiaPortal
Επιλέξτε -με κλικ επί της εικόνας-, την είσοδο στο σχετικό δημοσίευμα της Διαδικτυακής Πύλης: arcadiaportal.gr

Τη γλώσσα μού έδωσαν ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Ένας άλλος «δίσεκτος» χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει. Επιχειρήσεις και εργοστάσια κλείνουν, καταστήματα κατεβάζουν τα ρολά, βάζουν λουκέτο, και μαζί τους κλείνουν ιστορικά βιβλιοπωλεία, εφημερίδες και περιοδικά που παρήγαγαν πολιτισμό. Την οικονομική κρίση και κατάρρευση ακολουθεί η κρίση του πολιτισμού.
Και η ελληνική μειονότητα, υποδέχεται το νέο έτος, χωρίς φωνή. Ούτε ένα έντυπο, μια εφημερίδα να γράψει κάποιος για τα τόσα προβλήματα που ζει αυτός ο τόπος. Μήτε στα χρόνια της δικτατορίας δεν είχε ζήσει μια τέτοια κατάντια. Υπήρχε την εποχή εκείνη μια έστω και λογοκριμένη εφημερίδα. Ελληνική όμως! Το «Λαϊκό Βήμα». Που είναι οι εφημερίδες που έβγαζαν η Ομόνοια, τα πολιτικά κόμματα, οι σύλλογοι, τα σωματεία, οι κοινότητες; Δεν υπάρχουν λεφτά, απαντάν οι ειδήμονες. Και δεν βρέθηκε ένας πολιτικός, ένας επιχειρηματίας, να κρατήσει ζωντανή έστω και μια εφημερίδα στην ελληνική μειονότητα; Ποιόν βολεύει όμως αυτή η βουβαμάρα;
Μέσα σ’ αυτήν την κατρακύλα, δυο-τρεις άνθρωποι που πιστεύουμε ακόμα σε αξίες αποφασίσαμε να βγάλουμε ένα περιοδικό λόγου και τέχνης. Να δώσουμε φωνή στον τόπο μας. Να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο όλων των Βορειοηπειρωτών δημιουργών.
Το ερώτημα που έπρεπε να απαντήσουμε πριν πάρουμε μια τέτοια ριψοκίνδυνη απόφαση, ήταν ένα: Υπάρχουν στον τόπο μας συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες, δημιουργοί που θα τροφοδοτήσουν ένα αδηφάγο έντυπο όπως είναι το περιοδικό; Και η απάντηση που λάβαμε ήταν: Ναι, υπάρχουν Βορειοηπειρώτες ποιητές, πεζογράφοι, λαογράφοι, γλύπτες, φιλόλογοι καταξιωμένοι, ταλαντούχοι ζωγράφοι. Τα ονόματά τους είναι γνωστά σε όσους ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό του τόπου μας.
Το δίλημμα δεν είναι αν υπάρχουν δημιουργοί, αλλά το πώς θα συμβάλουν ώστε να καταστεί βιώσιμο το περιοδικό.
Παρ’ όλους τους δισταγμούς προχωρήσαμε, κάναμε το πρώτο βήμα ελπίζοντας πως το περιοδικό θα είναι ένα σπίτι για όλους τους Βορειοηπειρώτες δημιουργούς. Θα τους φέρει ποιο κοντά.
Ένα λογοτεχνικό περιοδικό υπάρχει, διότι υπάρχουν άνθρωποι που το διαβάζουν, που ενδιαφέρονται γι’ αυτό, που το αγοράζουν. Ένα βιβλίο μπορεί να βγει και χωρίς τη συμμετοχή του αναγνώστη. Το περιοδικό όμως όχι. Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια, δεν καταφέραμε εμείς οι Βορειοηπειρώτες να δημιουργήσουμε αναγνωστικό κοινό. Και βιβλία αξιόλογα βγήκαν, όμως ελάχιστοι τα αγοράζουν, και λίγοι τα διαβάζουν.
Το αναγνωστικό κοινό, οι φίλοι του βιβλίου, δεν είναι κάτι το δεδομένο. Το δημιουργούν σταδιακά ο αξιόλογος γραπτός λόγος, η σοβαρή λογοτεχνία. Ένας απ’ τους στόχους του περιοδικού θα είναι να δημιουργήσουμε αναγνωστικό κοινό. Όχι μόνο στη γενιά μας, αλλά και στα παιδιά μας που πρέπει να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Όσον αφορά το θεματολόγιο και την ύλη του περιοδικού, δεν θα λειτουργήσουμε ως τυμβωρύχοι. Το παρελθόν και η παράδοση θα έχουν σημαντική θέση στις σελίδες του, διότι είναι μέρος του πολιτισμού μας και αποτελούν σταθερές αξίες του τόπου μας. Όμως, ο κορμός του περιοδικού θα αποτελείται από τη σύγχρονη δημιουργία.
Ένας απ’ μας στόχους μας θα είναι ο εντοπισμός και η προβολή νέων ταλέντων. Ελάχιστες έως ανύπαρκτες είναι οι πληροφορίες που έχουμε για μας νέους δημιουργούς. Για τα παιδιά μας. Ίσως ένας απ’ τους λόγους αυτής της άγνοιας, να είναι και η έλλειψη μιας εφημερίδας, ενός περιοδικού όπου θα φιλοξενεί έργα νέων Βορειοηπειρωτικών ταλέντων.
Τα παιδιά μας που έχουν αυτή τη θεία σπίθα στο αίμα τους, να είναι βέβαιοι ότι το περιοδικό θα τους αγκαλιάσει και θα τους προβάλει. Εκτός από την καθαρή δημιουργία, ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, και ιστορικά κείμενα που σχετίζονται με τον τόπο μας, το περιοδικό θα είναι ανοιχτό και θα φιλοξενήσει, ρεπορτάζ, οδοιπορικά και γραπτά, από τη σημερινή κατάσταση του τόπου μας, απ’ τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά μας.
Επιπλέον, πέρα από τον κορμό του περιοδικού, που θα αποτελείται από γραπτά Βορειοηπειρωτών δημιουργών, θα είναι ανοιχτό και θα φιλοξενεί συνεργασίες από ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στην Αλβανία, την Ελλάδα και από άλλες Βαλκανικές χώρες. Ένα δείγμα αυτής της ποικιλίας και συνεργασίας θα βρει ο αναγνώστης από το πρώτο κιόλας τεύχος του περιοδικού.
Ιδεολογία και πιστεύω μας θα είναι ο τόπος μας και τα προβλήματά του. Ασχέτως απ’ τον ενθουσιασμό μας, η βιωσιμότητα και η βελτίωση του περιοδικού θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον όλων των δημιουργών μας. Σας περιμένουμε στο κοινό μας πνευματικό στέκι.

Αθήνα, Αύγουστος 2014


*******